investeerders

Onze Europese investeerders – Dirkjan

Omdat October hét MKB kredietplatform is van continentaal Europa, komen onze
particuliere investeerders uit heel Europa! We horen natuurlijk graag hoe zij te werk gaan als ze investeren in een project.

Dit keer gaan we in gesprek met Dirkjan Vis, eigenaar Eurolutions, dat onder andere uitgever is van investeerders.nl. Hij is zeer betrokken bij de wereld van alternatieve financieringen en momenteel ongeveer een jaar investeerder via October.

October toegang tot andere Europese landen

U bent bekend met verschillende platformen. Waar blinkt October volgens u in uit?

Om te beginnen onderscheidt October zich omdat het geen lokaal maar juist internationaal karakter heeft. Veel Nederlandse platformen zijn gericht op een sector of sterk regionaal georiënteerd. Via October kan ik investeren in verschillende branches en verschillende landen in Europa. Hierdoor kan ik mijn risico’s spreiden.

Daarnaast valt October op vanwege de professionaliteit van haar platform. Het is een club die kapitaal achter zich heeft, en dat zie je terug in hoe goed het platform is opgezet en het type investeringen dat wordt aangeboden.

Het gaat om relatief grote bedragen en serieuze bedrijven die vooraf goed door October worden gescreend. Als investeerder merk ik dat ik bij October vrij snel het vertrouwen heb in de analyse die vooraf door het platform is gedaan.

De professionaliteit van de projecten heeft als nadeel dat er gemiddeld gezien wat lagere bruto-rendementen worden aangeboden, maar omdat de defaults tot nu toe enorm meevallen is het netto-rendement gelukkig ook helemaal in orde. Daarnaast zijn er aan het gebruik van October geen kosten verbonden die mijn rendement drukken.

Waar October ook in uitblinkt is het overzicht van mijn portfolio binnen mijn gebruikersaccount. Ik zie direct in welke landen, sectoren en risicoklassen ik heb geïnvesteerd. Zo zie ik meteen of ik de gewenste spreiding heb, die wordt aangeraden op dit gebied. Hierdoor is het via October gemakkelijk om te zorgen voor een gezonde samenstelling van mijn portfolio.

 

Heeft October ook nadelen ten opzichte van andere platformen?

Nadelen zou ik het niet willen noemen, maar er zijn wel redenen waarom ik momenteel via andere platformen meer heb geïnvesteerd. October is nog maar kort in Nederland en ik ben hier nu bijna een jaar actief. In die tijd heb ik minder kunnen investeren dan ik misschien gewild had.

Ondanks het feit dat vrijwel alle projecten bij October aan mijn minimumeisen voldoen, wil ik mijn vermogen wel kunnen spreiden en investeer ik dus liever telkens in verschillende landen en sectoren. Dat betekent dat ik soms moet wachten voordat ik weer kan investeren in een project.

Daarnaast gaat het soms erg snel en ben ik er niet continu mee bezig. Soms zijn gewenste projecten dan al volgeschreven. Alles bij elkaar mag van mij het volume daarom wel wat omhoog, maar dit lijkt me een kwestie van tijd. Qua professionaliteit ben ik zeer tevreden over het platform.

 

Wat is dan de rol van October binnen het hele landschap?

Dankzij de opkomst van nieuwe fintechs als October is het financiële landschap aan het veranderen. Ook in Nederland, dat van oudsher een land is dat wordt gedomineerd door drie sterke banken, zie ik dat ondernemers en investeerders steeds vaker op zoek gaan naar alternatieven.

Ik verwacht niet dat bestaande beleggingsvormen of financiers snel hun rol zullen verliezen, maar denk wel dat het landschap breder zal worden. Beleggen en investeren was natuurlijk al jaren mogelijk, maar het midden- en kleinbedrijf werd wel grotendeels overgeslagen. Dankzij spelers als October kunnen mensen nu ook zelf vrij gemakkelijk in het mkb van continentaal Europa investeren.

Spreiding is – mits de professionaliteit en het verwachte rendement vergelijkbaar is – in mijn beleving voor elke belegger en investeerder een pre. Ik verwacht dan ook dat de betere aanbieders uit dit nieuwe segment de komende jaren nog een sterke groei kunnen doormaken.

Hartelijk dank Dirkjan!