ondernemingen

Het ondernemersverhaal van Lot61

Lot61 leende €465.000 voor de financiering van een overname van een deel van zijn bedrijf. October sprak de Australische oprichter  Adam Craig over ondernemen, groeien en de zoektocht naar een financiering. Lees hieronder het ondernemersverhaal van Lot61.

 

De start van een nieuw avontuur

Born in Sydney, raised in Brooklyn and roasting in Amsterdam‘. Dat is de slogan van Lot61 en het verhaal van Adam Craig. Na het oprichten van 3 koffiebars in New York City, allemaal door de New York Times uitgeroepen tot de beste ter wereld, besloot Adam in 2013 dat het tijd was voor een nieuw avontuur. Dat avontuur leidde hem naar Nederland.

De creatie van een koffiemerk

“Ik besloot samen met mijn vrouw om naar Europa te verhuizen; een grote en spannende stap omdat ik in principe helemaal opnieuw moest beginnen. Voor het starten van de onderneming zochten we in Amsterdam naar een locatie. We besloten ons te vestigen aan de Kinkerstraat in de buurt ‘Oud West’. Hier hebben we de deuren van onze espressobar en koffiebranderij geopend. In 2013 was het drinken van speciale koffie bij een espressobar een onbekend concept voor de gemiddelde Nederlander, en ik moest dus veel bekendheid genereren. Het bleek een goede match te zijn; de opkomende buurt stond open voor nieuwe concepten.”

De vreugde voor het vak delen

“Lot61 is niet alleen een buurtcafé waar goede koffie wordt geserveerd door professionele en gepassioneerde barista’s. We hebben ook een koffiebranderij en verkopen onze verpakte bonen. De harde kern van LOT61 is een groep koffieprofessionals die geobsedeerd zijn met het serveren van kwalitatief hoogstaande koffie. We zijn er ook trots op dat wij overal hetzelfde serviceniveau kunnen bieden. Zowel aan grotere groepen zoals Soho House, The Hoxton en Kimpton, als aan de kiosk op de hoek.”

 

Lot61 Kinkerstraat

Teruggeven aan de samenleving

“In 2020 hebben we meerdere investeringen gedaan in ons bedrijf om onze onderliggende duurzame principes te behouden. Als kleine koffiebranderij zijn we gefocust op het teruggeven aan de samenleving. Gezien hoe het bedrijf jaar op jaar groeide, vonden we het tijd om de circulariteitsbeoordeling uit te voeren. We hebben geïnvesteerd in het upgraden van logistieke systemen en processystemen en zo werden we een gecertificeerde B-corp. We hebben een duidelijke visie wat betreft de verschillende richtingen die we als bedrijf kunnen nemen om te groeien en ook om impact te blijven maken. Voor ons betekent dat het controleren van het waterverbruik op de boerderijen, hoe de boeren de koffie verwerken en de transport van de bonen.”

 

Zaken heroverwegen tijdens de coronacrisis

“De grootste uitdagingen waar we voor stonden, waren de onzekerheden en regels tijdens de coronacrisis. We hebben een e-commerce site opgezet, een koffie-abonnement gelanceerd en onze online bestellingen verder uitgebreid. We hebben ons snel aangepast aan de nieuwe situatie. Uiteindelijk overtrof dit de verwachtingen. We werden ineens de ‘go-to’-plek voor koffie. Het is bijzonder om te zien hoe de gemeenschap ons online bleef helpen. Want die ondersteuning heeft echt geholpen om ons personeelsniveau stabiel te houden en geen overheidssteun nodig te hebben.”

 

Financiering op October

“Ik was er altijd voor om te investeren in de groei van ons bedrijf en ons voor te bereiden op de volgende stap. Om te groeien, had ik financiering nodig om aandelen van een van de aandeelhouders te verwerven. Maar het proces om financiering te zoeken was geen tweede natuur voor mij, ik wist niet wat ik kon verwachten. Tot dan toe had ik mijn ondernemingen altijd persoonlijk gefinancierd. Ik nam eerst contact op met onze bank. Zij informeerden mij dat zij vanwege de coronacrisis geen geld meer leenden aan de horecasector. Ik kreeg het advies om naar andere platforms te kijken die goed bij mij zouden passen. Het platform dat mij werd aangeraden was October.”

“October vroeg om online kennis te maken met mij en het bedrijf. Het was een behoorlijk toffe discussie. Ze zijn gepassioneerd over hun platform en wat ze doen, en ze waren oprecht geïnteresseerd in mijn bedrijf en niet alleen in mijn cijfers. Het team van October was duidelijk over wat er nodig was om mijn financieringsaanvraag in goede banen te leiden. Ik heb vlotte begeleiding gekregen door de gehele proces.”

“Ik hou wel van een stukje technologie en vond het leuk om mijn project live te zien gaan op het platform van October. Nog leuker was het om alle mensen te zien die ervoor kozen om mijn project te financieren. Het was interessant om het proces door te lopen en om te zien hoe mijn project werd gelanceerd en gefinancierd door 3000 investeerders. Ik voel de ondersteuning van de investeerders voor wat ik doe en dat was een heel fijn gevoel. Het voelt alsof je in één gigantisch loyaliteitsprogramma zit.”

Een gouden toekomst

De creativiteit en passie van Adam en zijn team kennen geen grenzen. Ze leveren nu al aan de beste restaurants, hotels en verschillende modewinkels. “We komen voortdurend met creatieve ideeën en verleggen onze grenzen steeds verder. Stap voor stap breiden we ons merk uit.”

 

Benieuwd naar de koffie van LOT61? Ga naar de webshop van  LOT61, bestel en ontvang 15% korting door gebruik te maken van de promocode OCTOBER61.